ÜYE GİRİŞİ Hesabınız yok mu ? veya ÜYE OL
Çıtır Lokma
Çıtır Lokma

LOKMA DÖKEMEYEN KALMASIN

  • KAÇ KİŞİLİK
    4 Kişilik
  • HAZIRLAMA
    30 Dakika
  • PİŞİRME
    30 Dakika

Çıtır Lokma için Malzemeler

    Hamuru için:
  • 1 yemek kaşığı kuru maya (yada 10-15 gr yaş maya)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı un
  • Çeyrek çay kaşığı tuz

  • Şerbeti için:
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 buçuk su bardağı su
  • Bir kaç damla limon

Nasıl Yapılır?

Lokma yapacağınız zaman planlı olmak gerekiyor. Çünkü şerbeti bir gün buzdolabında beklerse istediğimiz çıtırtıya ulaşmamız çok daha kolay olur. Şerbet için şeker ve suyu ocağın üstüne alın. Şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamasını bekleyelim. Kaynayınca orta kısık ateşe alıp 25 dakika kaynatalım. Ocaktan almaya 3-4 dakika kala limonunu sıkalım. Hazır olan şerbeti bir kaseye alıp oda ısısına gelince buzdolabına kaldıralım.

Hamur için maya şeker ve ılık suyu alıp şeker eriyene kadar karıştıralım. Üzerine un ve tuzunu ekleyip savura savura karıştırarak hamuru hazırlayalım. Savurma hareketi hamura elastikiyet kazandırmak için önemli. İyice karışınca üzerine bir bez örtüp 20 dakika dinlendirelim. Dinlenmenin ardından tekrar savurarak karıştıralım ve 25 dakika daha dinlenmeye alalım. Dinlenmesi tamamlanan lokma hamurunu kızartabiliriz.

Lokmayı bol yağda kızartmak gerekiyor. Ben elimle sıktım isterseniz krema torbasından da sıkabilirsiniz. Lokmaları atarken kullandığım kaşığı ara ara suya batırıyorum ki hamur kaşığıma yapışmasın. Lokmalar kızarırken sürekli çevirin ve nar gibi kızarmasını bekleyin.

Kızaran lokmaları şerbete atıp 20 sn bekletip servis tabağına alın. Tarçın ya da hindistan cevizi ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

BU TARİFİN İPUCU

Şerbetin kıvamı çok önemli çünkü şerbet sulu olursa lokmanız yumuşar çok bal gibi kıvamda olursa da içine tatlı çekmez. Bu yüzden kıvamına dikkat edelim.

Yapılışı İzle
Yorumlar ( 0 )
BU TARİF İÇİN Henüz Hiç Yorum Yapılmamış :(
YORUM BIRAKMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Hoşunuza gidebilecek tarifler DAHA FAZLA TARİF

Bu Haftanın Anketi
Yeni tariflerden haberdar olun