ÜYE GİRİŞİ Hesabınız yok mu ? veya ÜYE OL
Kornişon ve Domates Turşusu
Kornişon ve Domates Turşusu
TARİF DEFTERİNİZE EKLEDİNİZ

BİR YIL BİLE BEKLESE YUMUŞAMAYAN TURŞU

  • KAÇ KİŞİLİK
    10 Kişilik
  • HAZIRLAMA
    40 Dakika
  • PİŞİRME
    0 Dakika

Kornişon ve Domates Turşusu için Malzemeler

  • 2 kg kornişon
  • 1 kg domates
  • Tane karabiber
  • Tane kişniş
  • Tane kekik
  • Defne yaprağı
  • Kereviz yaprağı (kuru veya taze)
  • 3 baş sarımsak
  • 1 tane limon
  • Yarım demet maydanoz

  • Salamura İçin:
  • 8 yemek kaşığı kaya tuzu (100gr)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı sirke (200ml)
  • 2 lt kaynar su

Nasıl Yapılır?

Turşu yaparken dikkat etmemiz gereken ilk unsur ve belki de en önemlisi hijyen. Genel olarak mutfakta hijyen zaten önemlidir ama turşuda çok daha fazla önemlidir. Başta ellerimiz, malzememiz ve kullanacağımız tüm aletler temiz olmalıdır.

Turşu kavanozunu ve kapağını kaynatıp kurulamayı unutmayın. Kornişonlar tırtıklı yapıları yüzünden bol miktarda kir barındırır. 5-6 su yıkadıktan sonra 15dk sirkeli suda bekletip durulayın. Malzemelerinizde çürük ve yumuşama olmamasına dikkat edin. Sebze ne kadar diri ise o kadar iyi.

Yumuşamaya başlamış sebzeden uzak durun. Kavanozun dibine 5-6 diş sarımsak atın. Üzerine 7-8 tane karabiber, 7-8 tane kişniş , 7-8 tane kekik, 2-3 dal kereviz yaprağı, 1 tane ikiye kırılmış defne yaprağı koyun. Üzerine sebzeleri dizmeye başalayın aralara da sarımsak atın. Bir kavanozda toplam 15 diş kadar sarımsak olsun. Ben kornişonların sap kısmını incecik kestiğim için delmedim. Ama domatesleri bütün kullandığım için deldim.

Ağzına kadar sıkıca kavanozu doldurun. Üzerine 2-3 dilim limon ve bir avuç maydanoz kapatın. Salamura malzemeleriyle turşu suyunu hazırlayın ve kavanozun ağzına kadar kaynar vaziyette turşu salamurası doldurun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Tüm malzemeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

Verdiğim ölçülere ve söylediğim püf noktalarına dikkat ederseniz mükemmel turşunuz olacaktır. Turşunuz olgunlaşana kadar ışık almayacak ve 20c yi geçmeyecek bir yerde saklayın.

Açtıktan sonra buzdolabına kaldırın. Turşuyu kavanozdan elinizle değil bir maşayla almaya dikkat edin. Turşu bekledikçe tortusu dibe çökecek suyu berraklaşacaktır. Bu turşunun içine koyduğumuz çeşniler sayesinde suyu da çok lezzetli. Sağlık için içmeyi unutmayın.

BU TARİFİN İPUCU

Şunu unutmayın turşu bekledikçe güzelleşir. Açmak için acele etmeyin. En az 15 gün bekleyin.

Yapılışı İzle
Yorumlar ( 0 )
BU TARİF İÇİN Henüz Hiç Yorum Yapılmamış :(
YORUM BIRAKMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Hoşunuza gidebilecek tarifler DAHA FAZLA TARİF

Bu Haftanın Anketi
Yeni tariflerden haberdar olun