ÜYE GİRİŞİ Hesabınız yok mu ? veya ÜYE OL
Kurutulmuş Tarhana
Kurutulmuş Tarhana

BİR GÜNDE TARHANA YAPMAK MÜMKÜN

  • KAÇ KİŞİLİK
    0 Kişilik
  • HAZIRLAMA
    0 Dakika
  • PİŞİRME
    0 Dakika

Kurutulmuş Tarhana için Malzemeler

  • 1 kilo nohut
  • 1 kilo soğan
  • 1 kilo domates
  • 1.5-2 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo yoğurt
  • 3-4 kaşık tuz
  • 6 kilo un

Nasıl Yapılır?

Akşamdan nohutunuzu ıslatın. Ertesi gün nohutu düdüklü tencereye alın. Üzerine soğanı ve domatesleri doğrayın. Domateslerin çekirdeklerini eklememeye özen gösterin. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık yarım saat pişmeye bırakın. Biberleri temizleyip fırında yada buharda pişirip kabuklarını soyup doğrayın. Pişen nohutlu karışıma biberleri de ekleyin. Üzerine 3 tatlı kaşığı tuz atıp blendırdan geçirin. Soğuyan karışıma evde mayalanmış yoğurt ekleyin. Arzu ederseniz süzme yoğurt da kullanabilirsiniz.

Bu karışıma un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Ele yapışan bir hamur kıvamına gelene kadar un ekleyip yoğurmaya devam edin. Kıvam bulan tarhana hamurunun üzerini kapatıp ve bir beze sarıp bir gece dinlendirin. Biz ekşi tarhana sevmediğimiz için sadece bir gece dinlendiriyoruz. Siz daha ekşi bir tat istiyorsanız daha fazla dinlendirebilirsiniz.

Ertesi gün bir masanın üzerine bez serip kaşık kaşık dökerek kurumaya bırakın. Gün içinde ara sıra ters yüz yaparak ve kurudukça parçalayarak kurutun. Benim tarhanam evin içinde 3 günde kurudu. Ben İstanbul'da yaşıyorum bu kuruma süresi buranın havasına göre. Siz daha kurak bir yerde yaşıyorsanız sizin tarhananız daha hızlı kuruyabilir.

Artık iyice ufalanmaya başlayınca kurumasını tamamlamış demektir. Eğer çok kurutursanız tarhanayı öğütmeniz çok zor olur dikkatli olun. Ben mutfak robotunda öğüttüm. Robot rengini biraz açıyor ama kolay oluyor. Siz isterseniz elinizle ufalayarak rengini koruyabilirsiniz. Robottan geçirdiğiniz tarhanayı bir kevgirden geçirip iri kalan parçaları tekrar robottan çekin.

Tüm bu işlemler bitince tarhananızı tekrar bir masanın üzerine serin gün içinde ara sıra karıştırarak bir hafta boyunca kurutun. Ardından bir kavanozda ya da bez bir torbada muhafaza edin.

BU TARİFİN İPUCU

Tarhanayı yoğururken unu azar azar ekleyin kıvamı çok katı olmasın.

Yapılışı İzle
Yorumlar ( 0 )
BU TARİF İÇİN Henüz Hiç Yorum Yapılmamış :(
YORUM BIRAKMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Hoşunuza gidebilecek tarifler DAHA FAZLA TARİF

Bu Haftanın Anketi
Yeni tariflerden haberdar olun