ÜYE GİRİŞİ Hesabınız yok mu ? veya ÜYE OL
Nevzine Tatlısı
Nevzine Tatlısı
TARİF DEFTERİNİZE EKLEDİNİZ

BABANNEMİN 100 YILLIK TARİFİYLE

  • KAÇ KİŞİLİK
    10 Kişilik
  • HAZIRLAMA
    30 Dakika
  • PİŞİRME
    50 Dakika

Nevzine Tatlısı için Malzemeler

  • Su bardağı ölçüsü 200ml
  • Yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı tahin
  • Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 3 buçuk-4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu yada 1 çay kaşığı karbonat

  • Şerbeti için:
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • Yarım çay bardağı üzüm pekmezi

Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ki soğusun. Tenceremize şekeri ve suyu alıyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra ateşe koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca altını yarım ateş yapıyoruz. Sekizinci dakika limonu atıyoruz. Toplamda 10 dakika kaynayınca ocaktan alıp ayrı bir kaba boşaltıyoruz ve pekmezi ekleyip karıştırıyoruz. Soğuması için bir kenara alıyoruz.

Şimdi tatlımızın hamurunu hazırlayabiliriz. Karıştırma kabımıza yağları sütü ve tahini alıp karıştırıyoruz. Unun bir kısmını ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. 3,5 su bardağı un ekledikten sonra dikkatli oluyoruz. Hamur elinizi ve yoğurma kabını bıraktıysa daha fazla un eklemiyoruz. Hamurumuz yağ bazlı bir hamur olduğu için ne kadar oynarsak hamur o kadar yağı dışına verir ve un eklemeniz gerekir. Gereğinden fazla un eklemekte tatlının sert olmasını ve şerbeti çekmemesini sağlar. Cevizide ekleyip bi karıştırdıktan sonra tepsimizi hafifçe yağlayıp hamuru tepsiye basıyoruz.

Tepsi seçimi hamurun için için pişmesi adına çok önemli. Mümkünse borcam son tercihiniz olsun. Mümkün mertebe çelik yada emaye bir tepsi tercih edin. Borcamdan başka bir şansınız yoksa tepsiyi fırının alt rafına yerleştirin. Her yerini sıkı sıkı ve eşit bir şekilde basmanız önemli.

Nevzineyi pişirmeden önce dilimliyoruz. 170-180 derece fırında ortalama 40 dakika pişiriyoruz. (Her fırın değişkenlik gösterir gözünüz fırında olsun. Tatlı kenarlarından kızarmaya başlayıp rengi karamele dönünce fırından çıkarın) Pişen tatlımızı 5 dakika dinlendiriyoruz ve soğuyan şerbeti üzerine döküyoruz. Şerbetini rahat çekmesi için dilimlediğimiz yerlerden tekrar dilimliyoruz.

Tercihen bir gece dinlendirmek çok iyi. Ama ben bu kadar güzel kokan bir şeye ertesi güne kadar dayanamam derseniz en az 4 saat dinlendirin. Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin. Hiç bir detayı atlamak istemediğim için uzun uzun yazdım ama gözünüz korkmasın yapması oldukça pratik.

BU TARİFİN İPUCU

İsterseniz servis yaparken üzerine tahin gezdirebilirsiniz ama ben tercih etmiyorum.

Yapılışı İzle
Yorumlar ( 0 )
BU TARİF İÇİN Henüz Hiç Yorum Yapılmamış :(
YORUM BIRAKMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Hoşunuza gidebilecek tarifler DAHA FAZLA TARİF

Bu Haftanın Anketi
Yeni tariflerden haberdar olun