Hamurumuzu mayalayarak açmamızı yapmaya başlıyoruz. Yoğurma kabına süt ve suyu ekliyoruz. Lütfen ikisininde ılık olmasına dikkat edin. Çok sıcak olursa maya çürür, soğuk olursa maya çalışmaz. 38-40c ideal bir ısıdır. Maya ve şekeri de ekleyip elimizle maya eriyene kadar karıştıralım. Üzerini unla kapatıp 10-15dk mayanın çalışması için bekletiyoruz. Karışımın üzerini unla kapatarak hava ile bağlantısını kesiyoruz.
Maya çalışmaya başlayınca kabarıp köpürerek unun üzerine çıkmaya başladığını göreceksiniz. Fark ettiyseniz bu aşamada tuz ve sıvı yağı eklemedim. Tuz mayayla çarpışıp kabarmasını engelleyebilir. Sıvı yağ da mayayı sıkarak yine çalışmasını engelleyebilir. Kabaran mayayı biraz karıştırıp üzerine yumurta ve sıvı yağı ekleyip karıştırıyoruz. Unumuzdan da ekleyip unun üzerine tuzu atıyoruz ki eşit dağılsın.
Hamuru katlaya katlaya yoğuruyoruz. Toparlanan hamuru tezgaha alıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Mayalı hamurlar yoğurulmayı çok sever o yüzden iyice yoğurmaya dikkat edin. Hamurumuzun kıvamı çok yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvamda olmalı. Açmamızın dokusu cıvık hamurla mükemmel olur.
Yoğurduğumuz hamuru 45-60 dk arası mayalanması için bekletiyoruz. Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünden bezeler koparıp yuvarlıyoruz. Her bezenin üzerine bir parça tereyağ alıp elimizle hamuru açıyoruz ve rulo yaparak kıvırıyoruz. İki bezeden bir açma yapıyoruz. Hazırladığımız açmaları tepsi mayası için 15-20dk bekletiyoruz.
Ayırdığımız yumurta sarısına bir iki damla pekmez ekleyip açmaların üzerine sürüyoruz. Ben bir tepsiye çörek otu da attım. 180c fanlı fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca üzerine bir bez serip 10 dakika kadar dinlendiriyoruz.
Muhteşem açmamız servise hazır.
Açmalarınız ertesi güne kalırsa bir tavaya kapak kapatarak kısık ateşte ısıtıp tüketmenizi tavsiye ederim.