Tatlımızın önce şerbetini hazırlıyoruz. Şeker ve suyu bir tencereye
alıp şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz.
Kaynamaya başlayınca orta ateşe alıyoruz. 15 dakika sonra limonunu
sıkıyoruz ve 5 dakika daha kaynatıp kıvamına bakıyoruz.
Kıvam testi için şerbeti kaşıktan damlatın, son damlayı tırnağınızın
üzerine damlatın. Su gibi akıp gitmiyorsa şerbet olmuştur. Soğuması
için bir kaba boşaltıp kenara alabilirsiniz.
Sıra geldi revanimizin kekini yapmaya. Yumurta ve şekeri krema
kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. üzerine sıvı yağ ve yoğurt ekleyip
çırpıyoruz. sonra irmik, kabartma tozu, vanilya ve bir bardak un
ekleyip karıştırıyoruz. Eklediğiniz yoğurdun kıvamı un miktarını
değiştirebilir.
Kek kıvamında bir hamurunuz olacak buna dikkat edin. Unu da
ekledikten sonra portakal kabuğu ekleyip bu aşamada elimizle
çırparak karıştırıyoruz.
Yağlanmış fırın kabına hamurumuzu alıp 180c fanlı fırında kızarana
kadar pişiriyoruz. Eğer cam fırın kabı kullanacaksanız tepsinizi
fırının en alt rafına yerleştirip pişirin ki altı iyi pişsin. Pişen revaniyi
şerbetleyip 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Revaninin şerbet kıvamı çok önemlidir. Üstü kuru kalan revanilerin şerbeti sıvı olduğu için şerbet hemen dibine çöker ve tatlının üstü kuru kalır. Revani şerbeti biraz kıvamlı olmalı ki kek şerbeti ağır ağır çeksin.