Tenceremize 5 su bardağı süt ve 1 su bardağı suyu koyup altını açıyoruz. Ayrı bir tencereye bir iki defa yıkanan pirinci ve 2,5 su bardağı suyu alıp onun da altını açıyoruz.
Süt bir yandan kaynamaya başlıyor, pirinç bir yandan pişmeye başlıyor. Toplam yarım saat kaynayan süte pişen pirinci ekliyoruz. Pirinçle beraber yarım saat daha pişiriyoruz. Ara ara karıştırmayı unutmayın dibi sarmasın. Tabi altı da çok harlı yanmayacak. Toplamda 1 saat pişen sütlaca şekeri ekliyoruz.
Ardından bir kasede sütle erittiğimiz nişastayı ekliyoruz. Bir paket vanilyayı da ekledikten sonra 15 dakika daha pişiriyoruz ve altını kapatıyoruz. Sütlacımız toplamda 1 saat 15 dakika pişti.
Pirinci ve sütlü kısmı eşit bir şekilde gelsin diye karıştırarak kaselere paylaştırıyoruz. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Pirinci çok yıkamayın ki nişastası gitmesin. Şekeri her zaman sona doğru eklemelisiniz. Çünkü şeker pirinci sıkar ve sertleştirir. Ağıza sert sert gelen pirinç de sütlaçta istenmeyen bir şeydir.